Afgelopen maand heb ik me laten inspireren door Beatrice de Graaf, terrorisme-expert en hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht. Zij vertelde op TV o.a. over hoe ongelofelijk moeilijk het voor haar was om studenten achter het ‘af te keuren’ gedrag te laten kijken van misdadigers en terroristen en daar nog de mens te zien. 
De mens die dingen doet die wij als gewelddadig ervaren, waar we het helemaal niet mee eens zijn of van schrikken, en die dat doet vanuit drijfveren en waarden die wellicht heel dichtbij die van onszelf liggen. Het bleek zo waardevol als ze de moeite wel wilden of durfden te nemen.

De meerwaarde van de inzichten die het oplevert als we naar historische en sociale achtergronden kijken. Als we de feiten bestuderen en naar oorzaak en gevolg in gedrag kijken zonder dit te veroordelen. Hoe we daar handvatten vinden waarmee we veiligheid kunnen ondersteunen.

Moeilijk

Tja, het vraagt echt iets van ons.
Om achter het gedrag te kijken van een patiënt of cliënt die dingen zegt en doet waar we afkeer bij voelen is best moeilijk soms. Of naar een kind te luisteren )in plaats van het te straffen of corrigeren) als het in ons ogen ‘foute’ dingen doet als schreeuwen, bijten, slaan of dingen stuk maken. 
Om achter de woorden of woordeloze stilte te luisteren als een vriend(in), collega of partner boos en wrokkig blijft kan een ongelofelijke uitdaging zijn.

Waarom zou ik?

(“want ik sta in mijn recht.., heb gelijk.., hoef niet voor de ander te zorgen…” )

Soms vinden we het niet de moeite waard om (nog meer) moeite te doen en dat zegt alles over onze eigen boosheid, verdriet of machteloze gevoelens. Een reactie uit (zelf-)bescherming door middel van al dan niet afkeurende woorden of houding. En een enkele keer hebben we zelf wel voldoende innerlijke ruimte om door te vragen zonder te oordelen en contact te maken met wat de ander drijft. Precies dan kan het gesprek plotseling een nieuwe wending krijgen en ons verrassen. Er kan zomaar meer verbinding ontstaan, meer veiligheid, vertrouwen of begrip door de inzichten die je krijgt. En bijna altijd kom je dan op nieuwe gedachten en andere oplossingen voor het eerdere probleem. Je ziet ineens hoe je er anders mee om zou willen gaan.

The only way out is to go in.

     

 

 

 

 
Ter inspiratie 

Beatrice de Graaf  

Thich Nhat Han

“So it is clear that punishment is not the only thing we can do. There is much more we can do in order to help. Transformation and healing are possible in these difficult situations.”
Thich Nhat Han

Mij raakt en inspireert het. Het geeft me hoop en ook praktische handvatten voor mijn bijdrage aan een andere samenleving. Misschien jou ook?

 

Programma’s

Voor als je zelf concreet aan de slag zou willen met handvatten om te kunnen omgaan met dingen waar je het moeilijk mee hebt in je nabijheid of in de wereld. Dat kan in zowel coaching als in training op basis van geweldloze of verbindende communicatie. 

Basisprogramma’s open inschrijving in Arnhem: 

Programma in Den Bosch en Doorn:

  • 23-24 mei 2 daagse introductietrainingVerbindende Communicatie, het Model. 
  • 2-3 september Kiezen voor Veerkracht voor mensen die veel last hebben van spanningen op het werk, oververmoeid dreigen te raken of juist terugkeren na tijdelijk uitgevallen te zijn geweest. 

Verdieping programma’s in Arnhem:
 

  • 13-14 september  start ons jaarprogramma‘Levenskunst’ voor de 3de keer opnieuw. Met veel plezier begeleid ik je samen met mijn collega Hester Macranderdoor een reeks thema’s om steeds vaardiger en vrijer te worden in het omgaan met uitdagingen in het leven. Tijdig reserveren geeft helderheid.
  • Verder staat ook de 2 daagse Verbindend leiderschap weer open en verzorgen we deze samen.
     

Maatwerk verzorgen we graag in overleg.Wat mensen drijft