Voor mij gaat Geweldloos Communiceren verder dan alleen het model aanleren, oefenen met woorden en zinnen construeren die in het begin v13244787_1137295656292297_9003396001429915314_naak ongemakkelijk aanvoelen en soms ook bevreemdend voor de ander overkomen. En ja, ZEKER, heb ik het verbindende effect ervaren door die -aanvankelijk wat gekunsteld aanvoelende- zinnen WEL uit te proberen. Daar ben ik vooral ook gelukkig mee omdat ik merk dat het me meer en meer heeft geholpen om in spannende situaties aanwezig te blijven vanuit verbinding met mezelf.

Verbinding met mezelf zie ik dan ook als de kern waar vanuit verbinding met de ander kan ontstaan. En juist daar valt nog ZOVEEL te ontdekken wat way beyond de regels en structuren gaat.

Ik ervaar het als een persoonlijk feestje om op onderzoek te gaan in alles waar ik me boos over maak, onhandig in voel, over pieker, over erger, van ga stuiteren. En dat feestje kleur ik heel graag in met wat mijn lichaam en geest me vertellen als ik al mijn zintuigen gebruik. Als ik open sta voor leren met mijn hele lichaam als signaalgever en verteller. Leren alle ervaringen door mijn hele lichaam te laten resoneren en minder lang vast te houden. Want vasthouden kan stagnatie zijn. En groei is voor mij gericht op ons leven lichter kunnen leven.

Als ik schilder ontstaan er vormen die me helpen integreren waar ik naar verlang. Tegelijkertijd komen er oordelen in mijn hoofd voorbij waar ik bij stil kan staan, kijken wat ze me vertellen, om vervolgens te kunnen laten gaan.

Miki Kashtan, imperfectionAls ik beweeg of  dans helpt het me stromen en een vastzittende ervaring  te laten gaan.

Als ik eet en proef, smaken laat exploderen in mijn mond, vind ik woorden die me vertellen hoe ik me voel.

Als ik open sta voor geuren opent dat deuren van herinneringen die voorbij gegleden zijn.

Misschien denk je dat dit geen communiceren is?

Sommigen noemen het tantrisch, anderen lichaamswerk, ik noem het toestaan en met liefdevolle aandacht stilstaan bij wat er in je wordt aangeraakt.

Ik noem dit Geweldloos Communiceren met jezelf. Met jezelf als geheel; hoofd, hart, buik, handen en voeten gevend in je leven.

Je eigen basis leren kennen en versterken, dat maakt vrij.

Verder kijken,  lichter leven
Getagd op: