Jezelf zijn,   

natuurlijk, dat ben je gewoon al.
Tevreden zijn daarmee
op alle momenten van de dag
dat is de kunst.

Plezier

Met plezier en gemak meer leiderschap over je leven nemen, spelenderwijs je problemen oplossen, met lichtheid zware momenten accepteren, kan dat?

Ja dat kan. Maar wil je dat ook echt? Of wil je liever vasthouden aan een ‘veilige’ situatie waarin je ook heel veel boos kan zijn. Wil je vooral dat de anderen veranderen want die zijn ‘fout’?

Soms presenteert het leven ons ongelofelijk pijnlijke situaties om mee te dealen. Zoals bijvoorbeeld onoplosbaar lijkende relatieproblemen, een kind wat onder invloed een ongeluk veroorzaakt of een conflict op het werk of met je buren wat veel spanning geeft.

Vanuit mijn beleving komt dat op ons pad om er handvatten in te ontwikkelen om te groeien en nog meer over liefhebben, samenleven en samenwerken te ontdekken.

Willen we daarin vrede of tevredenheid vinden dan kan dat alleen via de weg van verandering in onszelf. Dat betekent dat het vastgeroeste concept van ‘ik ben goed en jij zit fout’ wel wat losser mag raken.

Leiding nemen

Met verandering bedoel ik niet jezelf restricties opleggen: jezelf vertellen wat je nu niet meer mag of, niet meer wilt, niet meer zal doen. Onze ontevreden stemmen kunnen alleen maar denken in wat er NIET goed is en roepen “ik wil dat niet” of “dat mag niet” of “het is jouw/mijn schuld”.  Ze letten vooral op wat er niet of te weinig is in ons leven.

Met verandering brengen bedoel ik vooral de weg kiezen van focussen op wat WEL. Focussen op wat je nodig hebt en waar je energie van gaat stromen. Daar werkbare wegen bij vinden en over communiceren of mee aan de slag.

Ook dat is jezelf zijn omdat het meer en meer vertrouwen, rust en tevredenheid brengt in jezelf.

Welk verlangen wil je (meer) vervullen en welke stappen kun je daarbij nemen die
gezond zijn voor jezelf, gezond voor de ander en gezond voor de wereld?

Wil je er concreet verder mee  kijk dan eens hiernaar.

 

Persoonlijk leiderschap, jezelf zijn