Een weekendretraite waarin je verbind met jezelf en de ander aan de hand van de uitgangspunten van geweldloze communicatie. Je verwelkomt wat er in je leeft om verbindingen nieuw leven in te blazen.

Stel je voor … dat je meer gemak, plezier en echte verbinding kunt ervaren met de mensen die je dierbaar zijn, of met collega’s op je werk. Dat onenigheid of irritaties sneller helder worden en misschien wel opgelost. Dat je anders om kunt gaan met de oordelen en verwijten die je hoort, en zelf minder vastraakt in boosheid, schuld of schaamte.  Stel je voor dat je voor jezelf kunt zorgen èn in contact kunt zijn met de ander. 

Zou jouw wereld er dan anders uitzien? Lichter, liefdevoller of met meer gemak? 

Verbindend en geweldloos 

Geweldloze Communicatie is ontwikkeld als NonViolent Communication door Marshall Rosenberg, een Amerikaans psycholoog (1934-2015). Letterlijk vertaald heet het in het Nederlands geweldloze communicatie.  We noemen het ook graag verbindende communicatie omdat dit direct de intentie weergeeft van wat we ermee beogen. 
Deze vorm van communicatie gaat uit van respect en erkenning voor onze gevoelens en verlangens en heeft daarbij tegelijkertijd onze gelijkwaardigheid als mens als uitgangspunt. Dat wil zeggen dat, ook al heb ik misschien wel andere taken en verantwoordelijkheden dan jij, als mens zijn we gelijk. Óók als het moeilijk wordt en de ander dingen zegt of doet die ons raken. Dat we juist daar elkaar zoveel als mogelijk leren zien en beter verstaan om uit de verstrengelingen te komen. Want het geraakt kunnen worden op zich is niet het probleem, dat maakt ons mens. Wat het lastig maakt is dat het onze oordelen en verwijten kan stimuleren die we op het bord van de ander deponeren of waar we onszelf mee om de oren slaan.

Methode of proces 

Verbindende communicatie ondersteunt gezonde verbindingen waarbij ieder verantwoordelijkheid voor zichzelf draagt zonder de ander uit het oog te verliezen. 
Via de heldere en concrete handvatten verdiepen we een bewustzijnsproces over hoe men in het dagelijks leven denkt en spreekt en  de keuzes die men daar wil maken. Het geeft zicht op onze aangeleerde patronen en helpt om er met meer mildheid naar te kijken en wat losser van te komen. Het raakt aan een dieper besef van spiritualiteit en een vreedzame weg waarmee je ruimer naar jezelf en de wereld om je heen kunt kijken.


“Tussen wat wordt gezegd en niet bedoeld, 
en wat wordt bedoeld en niet gezegd,
gaat de meeste liefde verloren.”

Khalil Gibran

Misschien herken je dat dat je soms op je meditatiekussen echt wel compassie kunt voelen voor iemand waar je het moeilijk mee hebt, maar dat je in het contact dan zelf alweer zo snel geraakt werd dat je dingen zei die je liever niet had willen zeggen of je terugtrok? 
Je krijgt inzichten en handvatten om in dialoog te gaan waarbij integriteit en authenticiteit bewaard worden, ook in moeilijke situaties. Het helpt om stagnerende verbindingen weer tot leven te laten komen. 
En alles wat er in ons leeft is welkom, zodat we kunnen ervaren dat, ook al hebben we niet dezelfde wensen, onze verbinding toch kan stromen. 

Praktisch: 
  • 8-10 mei 2022 van 19.30 uur tot 16.00 uur, of
  • 9-11 september 2022 van 19.30 uur tot 16.00 uur

Deze dagen zijn geheel verzorgd op basis van overnachting op  een 1-persoons kamers in het Dominicanenklooster in Huissen. Aanmelding loopt via hen.

We werken steeds met een klein deel theorie en meerdere werkvormen. Daarnaast gebruiken we eigen en voorbeeldcases als praktijkoefeningen om de inhoud aan bod te laten komen. Er is ruimte voor eigen onderzoek, oefenen, delen, ondersteuning en reflectie. Iedere deelnemer ontvangt een werkmap en certificaat van deelname.

info en aanmelden kan hier.

Reacties eerdere deelnemers:

Verhelderend en effectief in situaties waarin ik spanning of verwarrende emoties ervaar.”  
“Stoeien met de basisprincipes uit Geweldloos Communiceren werkt verbindend!”
“Wat een andere sfeer! Ik merk dat we direct een heel ander gesprek hebben”
“Veel eye-openers gehad”.