Levenskunst! Dat is leiderschap nemen over je leven

Merk je dat je enthousiast bent over het gedachtegoed van geweldloze en verbindende communicatie

en wil je verder leren en groeien?

Blijf je tegen ergernissen en patronen aanlopen waar je

graag losser van wilt komen ?

Vanaf september verzorg ik weer samen met Hester Macrander het verdiepend jaartraject  ‘Levenskunst’. Dit wordt ons 4de jaar alweer en we genieten er iedere jaar meer van. We zien het als een prachtige gelegenheid om de handvatten van verbindende en geweldloze communicatie op een dieper niveau te integreren en toe te passen in je leven. Het brengt nieuwe inzichten en heel veel praktische oefenen. Op sommige thema’s werkt het ook transformerend op een dieper niveau. Wij gebruiken hierbij ook creatieve werkvormen zoals schrijven, beeldende en bewegingsopdrachten om het leren te verdiepen en verrijken. Gericht op steeds meer verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor de kwaliteit van de verbinding met jezelf en anderen. Levenskunst dus!

Download hier onze uitgebreide Brochure Levenskunst 2022-2023 (binnenkort beschikbaar)

We nodigen je uit om meer en meer je authenticiteit te leven en steeds opnieuw weer keuze te kunnen zien. Gedurende een periode van 9 maanden verdiep je, samen met anderen, je persoonlijke leervragen, en ligt de focus op autonomer worden. Het zal het bewustzijn vergroten, en we hebben de tijd om ingesleten patronen langzaam wat lichter te maken. (meer over authenticiteit of jezelf zijn in deze artikelen).

Verschillende thema 2daagsen waarin:

 • Afwisseling en diversiteit in thema en aanpak
 • Theorie, werkmaterialen en veel oefening
 • Delen en leren in en met een groep
 • langere tijd focus op persoonlijke leervragen
 • Tussentijdse intervisie met buddy’s a.d.v.e. opdracht
 • speelse en creatieve onderzoeksopdrachten
 • knopen ontrafelen en met zachtheid patronen zien
Wil je vast kennismaken? Meldt je aan voor een online info-webinar waar je al je vragen kunt stellen. Voor data zie agenda

” Ik kijk er steeds naar uit om terug te komen. Jullie manier van trainen en deskundigheid maken het voor mij gemakkelijk om te leren”, 2018

Traject 2022-2023  en thema’s in het kort

16 en 17 september: Ontwapenen. Empathie voor jezelf en de ander. Zelfzorg voorop! Eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten en daarna de ander ondersteunen. Meer van jouw potientieel bevrijden bevrijden door contact te maken met dieperliggende gevoelens en behoeften en door al je oordelen te ‘vertalen’. Daarna met wezenlijke nieuwsgierigheid luisteren naar de ander en die helpen helderheid over zichzelf te krijgen.

14 en 15 oktober: Face! Omgaan met triggerreacties. Herken je primaire reactie op een ongewenste prikkel. Heb je de neiging te vechten, te vluchten, of te bevriezen en hoe nuttig is deze reflex? Ontdek wat er nodig is om op een andere manier te kunnen reageren. 

18 en 19 november: Gelijk hebben of gelukkig zijn? Over de kracht en schoonheid van boosheid en over de functie van schaamte en schuld. Hoe vind je de moed om het anders te gaan doen? Welke behoeften zitten eronder? Kun je meer heldere keuzes gaan maken voor jezelf?

13 en 14 januari: Superwomen en Spidermen! Transformeren van kernovertuigingen. Autonomer en authentieker zijn, minder gevoelig voor het oordeel van anderen. Houd iets je klein? Waarom reageer je soms zo heftig? Hoe kun je negatieve kernovertuigingen (‘Ik ben niet goed genoeg’) omzetten in positieve?

10 en 11  februari:  Schatgraven. Creativiteit & Zelf-expressie. Jezelf uitdrukken is een groot verlangen van mensen, evenals ‘jezelf zijn’. In deze tweedaagse verbind je je met wat er van binnen leeft, alles mag er zijn. Vandaar uit gaan we scheppen, in beeld, taal en spel. Alles wat in jou leeft, doet ertoe!

10 en 11  maart: Win-Win. Feedforward en onderhandelen. Hoe kun je jezelf (eerlijk) uiten, zodat je ook gehoord wordt? ‘Nee’ durven zeggen en een Nee van de ander kunnen horen. Feedback en feedforward kunnen geven en ontvangen. Creëer een situatie waarin ieder wint.

14 en 15 april: Bruggenbouwen. Verbinding creëren.Constructief met conflicten omgaan of anderen ondersteunen bij conflicten. Praktische tools om meer empathie op de werkvloer of in de samenwerking te brengen. Heldere manieren om iedereen betrokken te houden en tot een besluit te komen waarin ieder wordt gezien en gehoord. Een begin maken met bemiddelen  in conflicten.

13 mei: Afsluiting: afronden, terugkijken en vooruit. Wat heeft het je opgeleverd en hoe ga je verder?

neem contact op voor meer informatie en aanmelden

Praktisch

Meer weten? Meldt je aan voor een online info-webinar waar je al je vragen kunt stellen. Voor data zie agenda

Uw investering voor 2022: 

15 dagen: Krap bij kas: 1463,– Particulier: 1838,– Zzp: 2813,- Bedrijf: 3938,–
Dit is vrijgesteld van btw, en inclusief materialen, koffie/thee, versnaperingen, certificaat en excl. lunch.

 • Wij hanteren drie tarieven, omdat voor zpp’ers en bedrijven dit als studiekosten deels aftrekbaar is van de belasting. Zo betaalt uiteindelijk iedereen ongeveer hetzelfde. Maak je gebruik van het ‘individueel keuzebudget’ van de overheid, dan geldt het zzp-tarief. Wil jij een ander bedrag betalen: neem contact op. 
 • Instap is mogelijk voor ieder die al ergens een basis en verdieping heeft gevolgd. Mocht je andere ervaring hebben staan we open voor overleg.
 • Er zijn AirB&B’s en Bed & Breakfasts in de buurt + lunchcafé’s op loopafstand.
 • Onze studio ligt op 7 minuten lopen van Arnhem CS.

Van onze deelnemers

Aan welke oefening(-en) / tweedaagseen heb je het meest gehad en waarom?

Het weekend van de kernovertuigingen. Daar ben ik op een nieuwe manier teruggeleid naar hele diepe oude imprints. Was zeer verhelderend, mede ook doordat ik al aardig wat therapeutisch werk op andere manieren heb verzet.

Merel 2022

“Ik ben jullie zeer dankbaar voor deze trainingen en alles wat jullie mij al hebben geleerd. Er is nog niet eerder een leerschool geweest die mij zoveel inzicht en hulp heeft geboden als de bijeenkomsten die jullie hebben gecreëerd. Heel erg bedankt hier voor.”  Juuke S. Arnhem, januari 2019

“Welke behoefte(n) zijn vervuld? Groei, ontdekking, begrip, bewustzijn. En vaardigheid; ik zie GC als gereedschap om beter om te kunnen gaan met de gevoelens en behoeften van mezelf en van de ander. “ N. R. Arnhem, april 2019