Levenskunst! Dat is leiderschap nemen over je leven

Merk je dat je enthousiast bent over het gedachtegoed van geweldloze en verbindende communicatie

en wil je verder leren en groeien?

Blijf je tegen ergernissen en patronen aanlopen waar je

graag losser van wilt komen ?

Jaarlijks verzorg ik samen met Hester Macrander het verdiepend jaartraject  ‘Levenskunst’. We genieten ervan en zien het als een prachtige gelegenheid om de handvatten van verbindende en geweldloze communicatie op een dieper niveau te integreren en toe te passen in je leven. Het brengt nieuwe inzichten en heel veel praktische oefenen. Op sommige thema’s kan het transformerend werken op een dieper niveau. Wij gebruiken hierbij ook creatieve werkvormen zoals schrijven, beeldende en bewegingsopdrachten om het leren te verdiepen en verrijken. Gericht op steeds meer verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor de kwaliteit van de verbinding met jezelf en anderen. Levenskunst dus!

Download hier onze uitgebreide Brochure LK 2022-2023 

We nodigen je uit om meer en meer je authenticiteit te leven en steeds opnieuw weer keuze te kunnen zien. Gedurende een periode van 9 maanden verdiep je, samen met anderen, je persoonlijke leervragen, en ligt de focus op autonomer worden. Het zal het bewustzijn vergroten, en we hebben de tijd om ingesleten patronen langzaam wat lichter te maken. (meer over authenticiteit of jezelf zijn in deze artikelen).

Verschillende thema 2daagsen waarin:

 • Afwisseling en diversiteit in thema en aanpak
 • Theorie, werkmaterialen en veel oefening
 • Delen en leren in en met een groep
 • langere tijd focus op persoonlijke leervragen
 • Tussentijdse intervisie met buddy’s a.d.v.e. opdracht
 • speelse en creatieve onderzoeksopdrachten
 • knopen ontrafelen en met zachtheid patronen zien
 •  
 • * Momenteel is het ook mogelijk om losse 2daagsen uit dit traject te boeken.

  neem contact op voor meer informatie en aanmelden

” Ik kijk er steeds naar uit om terug te komen. Jullie manier van trainen en deskundigheid maken het voor mij gemakkelijk om te leren”, 2018

Traject 2022-2023  en thema’s in het kort 

14-15 oktober: Ontwapenen. Empathie voor jezelf en de ander. Zelfzorg staat voorop! Eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten om daarna de ander te ondersteunen. Meer van jouw potientieel bevrijden door contact te maken met dieperliggende gevoelens en behoeften, en door al je oordelen te ‘vertalen’. Daarna met wezenlijke nieuwsgierigheid luisteren naar de ander. Dat helpt ook de ander om helderheid te vinden in zichzelf.

18-19 november: In gesprek. VC dialogen In deze 2daagse ga je de kracht van empathische luisteren verbinden met jezelf eerlijk uiten. Omgaan met als iemand ‘Nee’ zegt op je verzoek of zelf ‘Nee’ kunnen zeggen in verbinding. De dialoog onderhouden ook als het ongemakkelijk voor je wordt.

17 december: Dankbaarheid. Optioneel los bij te boeken. Deze dag gaat over het thema dankbaarheid, het belang van rouwen om te kunnen vieren. Het trainen van je ‘dankbaarheidsspier’ en het symbolisch bedanken van mensen die iets voor jou betekent hebben, inclusief jezelf.

13-14 januari: Face! Omgaan met triggerreacties. Herken je primaire reactie op een ongewenste prikkel. Heb je de neiging te vechten, te vluchten, of te bevriezen en hoe nuttig is deze reflex? Ontdek wat er nodig is om op een andere manier te kunnen reageren. 

10-11 februari: Gelijk hebben of gelukkig zijn? Over de kracht en schoonheid van boosheid en over de functie van schaamte en schuld. Hoe vind je de moed om het anders te gaan doen? Welke behoeften zitten eronder? Kun je meer heldere keuzes gaan maken voor jezelf?

10-11 maart: Superwomen en Spidermen! Transformeren van kernovertuigingen. Autonomer en authentieker zijn, minder gevoelig voor het oordeel van anderen. Houd iets je klein? Waarom reageer je soms zo heftig? Hoe kun je negatieve kernovertuigingen (‘Ik ben niet goed genoeg’) omzetten in positieve?

14-15 april:  Schatgraven. Creativiteit & Zelf-expressie. Jezelf uitdrukken is een groot verlangen van mensen, evenals ‘jezelf zijn’. In deze tweedaagse verbind je je met wat er van binnen leeft, alles mag er zijn. Vandaar uit gaan we scheppen, in beeld, taal en spel. Alles wat in jou leeft, doet ertoe!

12-13 mei: Bruggenbouwen. Verbinding creëren.Constructief met conflicten omgaan of anderen ondersteunen bij conflicten. Praktische tools om meer empathie op de werkvloer of in de samenwerking te brengen. Heldere manieren om iedereen betrokken te houden en tot een besluit te komen waarin ieder wordt gezien en gehoord. Een begin maken met bemiddelen  in conflicten.

10 juni: Afsluiting: afronden, terugkijken en vooruit. Wat heeft het je opgeleverd en hoe ga je verder?

neem contact op voor meer informatie en aanmelden

Praktisch

Meer weten? Meldt je aan voor een online info-webinar waar je al je vragen kunt stellen. Voor data zie agenda

Uw investering voor 2022-2023: 

15 dagen: Particulier: 1838,– Zzp: 2813,- Bedrijf: 3938,– (Krap bij kas: 1463,– )

 • * Momenteel is het ook mogelijk om losse 2daagsen uit dit traject te boeken. Vanaf €245,-

Dit is vrijgesteld van btw, en inclusief materialen, koffie/thee, versnaperingen, certificaat en excl. lunch.

 • Wij hanteren diverse tarieven, omdat voor zpp’ers en bedrijven dit als studiekosten deels aftrekbaar is van de belasting. Zo betaalt uiteindelijk iedereen ongeveer hetzelfde. Maak je gebruik van het ‘individueel keuzebudget’ van de overheid, dan geldt het zzp-tarief. Mocht je willen afstemmen over de betaling, neem dan contact op. 
 • Instap is mogelijk voor ieder die al ergens een basis en verdieping heeft gevolgd. Mocht je andere ervaring hebben staan we open voor overleg.

Van onze deelnemers

Aan welke oefening(-en) / tweedaagseen heb je het meest gehad en waarom?

Het weekend van de kernovertuigingen. Daar ben ik op een nieuwe manier teruggeleid naar hele diepe oude imprints. Was zeer verhelderend, mede ook doordat ik al aardig wat therapeutisch werk op andere manieren heb verzet.

Merel 2022

“Ik ben jullie zeer dankbaar voor deze trainingen en alles wat jullie mij al hebben geleerd. Er is nog niet eerder een leerschool geweest die mij zoveel inzicht en hulp heeft geboden als de bijeenkomsten die jullie hebben gecreëerd. Heel erg bedankt hier voor.”  Juuke S. Arnhem, januari 2019

“Welke behoefte(n) zijn vervuld? Groei, ontdekking, begrip, bewustzijn. En vaardigheid; ik zie GC als gereedschap om beter om te kunnen gaan met de gevoelens en behoeften van mezelf en van de ander. “ N. R. Arnhem, april 2019