December-moodswing

dagen vol licht, verwarring en onverwachte cadeaus

December; donker en licht, samen en ook weer niet, druk en feestelijk, stressig en ontspanning, koud buiten en warm binnen, veel te doen en onverwachts dan ineens ook al vroeg afgerond. De onverwachte lockdown brengt naast verwarring en financiele onzekerheden voor velen, voor mij ook even wat extra rust. 
In deze nieuwsbrief vind je inspiraties en informatie over geven & ontvangen ‘with grace’ zoals Marshall Rosenberg het noemt. Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker als het om ‘cadeaus’ gaat die je liever niet had gewild.

Onverwachts ontvangen

Ik ben verrast; in november en december druppelen langzaam steeds kleine onverwachte ontmoetingen en cadeaus mijn leven binnen. Het valt me op èn confronteert me. Was dat eerder ook zo, en heb ik dat niet gemerkt of gevoeld dan? Of is het inderdaad vooral nu? Of ráákt het me in deze wat lastige tijd als ZZP’er en alleenstaande misschien juist extra? En zou het zo werken dat ik door het ‘lastige’ te omarmen ook steeds meer lichtpuntjes ga zien? Het leven in al zijn geuren en kleuren meer kan ontvangen?

Er waren cadeaus die me diep raakten, zoals een ondersteunende gift, nee twee!! Heel lieve kaartjes, uitnodigingen in klein committee, een sint-verrassing èn een kerstpakket van ons koor. En lieve, hartverwarmende dankwoorden van deelnemers aan onze laatste (online) workshop van dit jaar, waarin het thema ‘Dankbaarheid’ was. 

En wat  me al die tijd confronteerde was dat ècht kunnen ontvangen, stiekem een beetje lastig voor me was.
Ik schrok van de gift en zei dat ik er even over wilde ‘nadenken’ bv. Ik wilde niet zonder echt te doorvoelen zo een groot cadeau aannemen.
We hebben wel geleerd om dankbaar te moeten zijn voor dingen die we kregen maar dat maakte het niet gemakkelijk om open te mogen ontvangen. Het heeft ons als kind in verwarring gebracht en wat streng gemaakt voor onszelf. Toch wil ik mijn ‘ontvangstspier’ echt graag trainen, dus kom maar op als je nog iets te geven hebt hoor. 
‘Receiving elegantly with grace’ noemt Marshall Rosenberg het; ik zie het als een kunst, en die wil ik graag leren. Het goede nieuws: ik wordt er langzaam steeds beter in en blijf lekker oefenen. 

I never feel more given to
than when you take from me –
when you understand the joy I feel
giving to you.


And you know my giving isn’t done
to put you in my debt,
but because I want to live the love
I feel for you.


To receive with grace
may be the greatest giving.
There’s no way I can separate
the two.


When you give to me,
I give you my receiving.
When you take from me, I feel so
given to.

Deze tekst van Ruth Bebermeyer, komt dichtbij de geest van compassie en het geven vanuit je hart, die we bij Nonviolent Communication van Marshall Rosenberg terugvinden. Rosenberg heeft dit ook als lied gezongen in zijn trainingen.

Verbinden is ook: elegant leren geven en ontvangen.

Over geven en ontvangen