Eens in de zoveel tijd kom je ze weer eens tegen, oude liefdes. In de vorm van personen, plaatsen, objecten of activiteiten of zelfs combinaties hiervan. Een oude vriend op een geliefde plaats, een beeld waar je bijzondere herinneringen aan hebt tijdens een wandeling in een park. De sportactiviteit waar je ooit heel goed in was op een open dag.

Verdwijnen ze dan nooit?

Deze keer zag ik mezelf terug op het landelijk Acrobatiekfestival 2011 in Bemmel. Na 10 jaar weggeweest en nog geen handstand meer op de vlakke vloer gedaan te hebben, nu toch weer voorzichtig aan beginnend; rollend op een mat, staand op 1 oor, balancerend op 2 mensen, springend naar een vlinder. Bovenop die vroegere acro-partner waar het altijd zo fantastisch werken mee was. Destijds altijd dromend van steeds hogere doelen, moeilijker worpen en grotere uitdagingen.

Aanvankelijk onzeker over elke beweging die gevraagd werd wisten mijn spieren al heel snel weer wat de bedoeling was. Ha! Dat gevoel is nooit weggegaan kennelijk!  Spieren hebben een mysterieus  lange termijn geheugen.  Ze kunnen vergeten dat ze ooit in een veel minder ruim jasje zaten en dat hun kracht en snelheid ook  gedeeltelijk vervlogen is (‘korte’ termijn), desondanks weten ze nog precies de richting, balans en mate van overgave die nodig is. 18 jaar dezelfde soort fysieke interactie aangaan kan misschien wel in je genen opgeslagen worden.

En dan natuurlijk na afloop weer dat eeuwige dilemma…….  “Zal ik toch maar weer opnieuw beginnen hiermee?” Ooit was t mijn werk en grootste hobby en was ik van een niveau wat ik nooit meer zal halen… “Gewoon een beetje extra trainen en spieren versterken (altijd goed!!), meer tijd maken…………”

Oh ja trouwens, datzelfde denk ik bij schilderen, zwemmen, wandelen, schrijven, salsa, tango, contactimprovisatie, yoga, pilates, boeddhistische studie en meditatie, spelen met paarden, theater maken, een poes of hond aanschaffen, waterskiën, filmen, iemand in huis nemen, de tuin renoveren, mijn vader mee op vakantie nemen, oude kleren wegdoen …. joh, die lijst is eindeloos.

Ik wil er vooral niet aan denken alle dilemma’s op te moeten lossen. En dan nog: wie zou ik zonder zijn? Neem drie dagen krom lopen van de spierpijn wel gewoon voor lief.

Oude liefdes
Getagd op: