“The opposite of addiction is not sobriety. The opposite of addiction is connection.”      

 – Johann Harri

Verslaving

ik zie het om me heen, het is in het nieuws, ik ontmoet mensen die er pijn aan lijden, ieder van ons heeft er in enige mate ook zelf mee te maken en niemand, echt níemand is er happy mee!

Het is een van de meest voorkomende problemen in de maatschappij. Miljoenen mensen zijn verslaafd aan een steeds grotere scala aan verschillende soorten drugs, aan alcohol, sex, suikers, vetten, internet en andere vormen van afleiding of vervanging. Of verslaafd aan pijnlijke relaties, macht, agressie, liefde, spullen verzamelen, het komt allemaal van dezelfde basis. Het kost ons een liefdevol leven en de maatschappij handenvol geld. Er bestaan vele verschillende vormen van therapie, ondersteuning en ontwenningskuren die geen blijvende oplossing geven. En ook het afstraffen en veroordelen, door jezelf zowel als door je omgeving, werkt averechts.

Wat dan wel?

Verslaving is altijd verbonden met diepe pijn en trauma. Het verslavingsgedrag bedekt de pijn die niet gevoeld kan worden uit angst voor verloren of overweldigd raken; angst om die pijn niet meer de baas te kunnen.

Het bedekt waar het eigenlijk over gaat, wat steeds aan de deur blijft kloppen om gezien en gehoord te worden om te helen. Dan pas zal de ‘zucht’ minder en minder gaan trekken.

De onvervulde basisbehoeften gaan erkennen; die verlangens die zo ontzettende menselijk zijn, zo natúúrlijk, zo dichtbij dat we ze soms gewoon niet kunnen zien. Het onvervulde verlangen naar verbinding met onszelf, met elkaar en naar een zinvol en liefdevol leven ligt aan de basis. En dat herkennen we vast allemaal. Als dat er niet is dan willen we vooral weg van die pijn en het immense verdriet wat dat geeft.

“Ask not why the addiction, but why the pain.”oppositeAddiction_hands
– Gabor Maté

Companionship

Menselijke verbinding kunnen ervaren, en met veilige ondersteuning kunnen kijken naar je onvervulde verlangens. Oude delen ontladen en nieuwe verbindingen leggen in je limbisch systeem. Daarbij dan handvatten vinden om je dagelijkse situatie ook echt te veranderen. Allemaal essentieel in het proces.

“You have to be with that pain, but you have to have support.”
– Gabor Maté

Jezelf de ruimte geven en toestaan te mogen voelen wat je voelt, denken wat je denkt, willen wat je wilt. En daarbij groeiend inzicht ervaren in wat er nu werkelijk nodig is voor jou. Dan pas kun je stappen zetten.

 “The goal of life is not to be perfect but to progressively become less stupid.”  –  Marshall Rosenberg

Johann Hari beschrijft zijn ervaringen rond verslaving en verbinding aan de hand van verhelderende voorbeelden in deze Tedtalk:

Johann-Hari

 “Everything you think you know about addiction is wrong”.  

Beslist het kijken waard.

Omgaan met verslaving(-en)
Getagd op: