Even een kleine check: (her-)ken je deze gedachten?

Dat je eigenlijk je werk hartstikke leuk vindt als die ene collega maar eens ergens anders ging zitten of niet aan je project zou deelnemen? Of dat je een heerlijke dag zou hebben als je leidinggevende eens niet zo veeleisend of autoritair deed? Of dat je zó klaar bent met een terugkerende ergernis of dat ene conflict dat al zolang de boel verstoord!

Dat het nu eens kláár moet zijn zodat we verder kunnen met het team want het heeft al zoveel aandacht, tijd en energie gevraagd?!

Weg ermee

De bottom line hier is: we willen er vanaf. Terwijl we diep in ons hart ook wel weten dat het daarmee zomaar niet weggaat, maar we zijn aan het einde van onze oplossingen, energie of moed om er verder mee te gaan. Geen idee meer en vastgelopen. Waarschijnlijk tot frustratie en diepe onvrede van niet alleen jezelf. Soms mag het thuisfront er ook de vruchten van plukken in de vorm van je iets kortere lontje of vermoeide stemming. Of het is zelfs merkbaar voor de collega die je wèl mocht of bij de klant of cliënt.

Oplossen

Iets wat we weg wensen lost zich meestal niet vanzelf op. De gezonde beweging zou kunnen zijn: er naartoe en er doorheen. Vaak heeft het ons dan meer te brengen dan we dachten.

Want met open vizier jezelf inbrengen, zonder jezelf te veroordelen of de ander, brengt een ander soort ‘leven in de brouwerij’. Jezelf zo laten zien is spannend en ook een grote kunst. Het vraagt gezonde zorg voor jezelf en vertrouwen, dat is je eerste verantwoordelijkheid. En naast wat extra moed ook nog de kunst van het kunnen luisteren achter de misschien pijnlijk te horen woorden van de ander.

Gelukkig zijn dat kwaliteiten waar we opnieuw contact mee kunnen maken en vaardigheden die we kunnen leren. Bij voorkeur eerst in een veilige leeromgeving voordat we proberen de meest uitdagende situatie aan te gaan.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

En denk je:

“waarom moet ik altijd degene zijn

die dat doet of het oplost?”

Vertel me dan wat je antwoord zou zijn. Ik hoor het graag. En als je wel wat ondersteuning kunt gebruiken laat het me weten.

 
Nu is het genoeg!