David van Reybrouck vertelde gisteren in De Wereld Draait Door over sociale of mentale hygiëne (ofwel ons innerlijk verzorgen). Hoe belangrijk dit is om te voorkomen dat we het contact kwijtraken met onszelf. Want wanneer dat gebeurt zorgen we toch minder voor onszelf en zijn we vooral ook minder sterk en gelukkig dan we zouden kunnen zijn. Het heeft een direct effect op hoe we met onze contacten omgaan, met onze angsten en verlangens, hoe we ons uiten naar elkaar (via gesprekken en online) en hoe we in de wereld staan. Het heeft zelfs een direct effect op onze gezondheid en het gemak waarmee we uitdagende situaties in leven en werk aangaan. Hiermee zetten we een eerste stap naar vrede in onze eigen omgeving, want niemand wordt tenslotte als jihadist of moordenaar geboren is zijn uitspraak.

Softskills

David verteld over dat we Vrede kunnen leren. Zijn ergernis over sommige ideeën die er leven in groepen die gebruik maken van wat hij noemt ‘softe’ methodieken opzij zettend is hij op onderzoek gegaan. Om er dan achter te komen dat er 2 concrete handvatten zijn: 10 minuten in de ochtend stil zijn met jezelf; noem het meditatie, mindfulness of yoga, wat je wilt. En daarnaast het leren toepassen van geweldloos of verbindend communiceren om anders om te gaan met frustraties in je leven.

Veranderprocessen steunen

Ik voel een hype aankomen voor scholen en opleidingen! Het belang is zo groot om onze kinderen en jong-volwassenen te leren om anders om te gaan met hun frustraties en ergernissen. Om lessen te leren over hoe we het niet willen en vooral ook lessen in te voegen om effectieve communicatie handvatten te leren en bijvoorbeeld een ‘mindful meetroom’ te faciliteren; een plek voor extra begeleiding voor kinderen die het er moeilijk mee hebben op elke school.

Ik voel een hype aankomen voor organisaties en werknemers! Het belang is zo groot om te leren beter te luisteren naar jezelf, naar je miskende ‘noden’ en gevoelens en naar die van de ander. Om daarin het contact en de gelijkwaardig te verzorgen met concrete handvatten en heldere inzichten. Via de handvatten van geweldloos of verbindend communiceren is empathie en plezier op de werkvloer dichterbij. Het werk wordt er efficiënter van en meer ontspannen. Dat levert minder ziekteverzuim op en maakt de samenwerking gemakkelijker.

Vele organisaties en werknemers gingen u al voor. Het vind meer en meer zijn weg in het werk. Leren verbinden met wat er is en de dialoog onderhouden is effectief zelfmanagement, dus wat houdt je tegen?

Laten we een afspraak maken om daarover door te praten en misschien komen we op een verrassend resultaat uit. Veranderprocessen kunnen meer opleveren dan je had gedacht.

 

Voor mogelijkheden op korte termijn   De link naar het vind u interview hier

Over mentale hygiëne en vrede kun je leren