Stilts Training en Coaching

Je uitspreken in je eigen team over dat waar je moeite mee hebt kan echt heel spannend zijn. Want het risico dat het de sfeer verpest, de relatie verslechterd of praktische consequenties heeft waar je niet blij mee bent is groot. Althans dat is onze angst.

Deze angst wordt mede veroorzaakt doordat we ervaring hebben met emotionele reacties terugkrijgen waar we niet blij mee zijn of niet zo goed mee om kunnen gaan. Of dat we gezien of ervaren hebben dat het pijnlijke consequenties kreeg. Of dat nu het slechte humeur van je collega was of dat je daardoor minder kansen op doorgroei kreeg van je leidinggevende, beiden wilde we liever niet.

Weerstand en angst

Best logisch eigenlijk dat we ons dan gaan inhouden. Maar het gevaar van inhouden is vooral dat het ongenoegen er soms ongewild toch op andere manieren uitkomt. In eerder geïrriteerd raken of boos bijvoorbeeld, of eerder kritisch reageren dan nodig. Of wat we ook vaker zien in teams is dat het ongenoegen wel gedeeld wordt in kleine groepjes en dan het gevaar in zich heeft dat het op mopperen, klagen, of roddelen gaat lijken. En eigenlijk is niemand daar blij mee, ook de ‘klagers’ zelf niet.

Ook al heeft een team een stevige feedback-training gevolgd, het effect op de werkvloer is vaak niet wat men had gehoopt. Dat hoorde ik vorige week ook weer eens terug bij een klant. Welke vorm men ook heeft aangeleerd, 3 G, 4 G, Sandwich, S-Bar of anders, al deze vormen blijven spannend. Dat is omdat de ontvanger altijd een pijnlijke boodschap over wat hij/zij ‘fout’ doet gaat of denkt te ontvangen. Hoe zorgvuldig we die ook verpakken en ook iets ‘goeds’ benoemen.

Goed-Fout paradigma

En daar zit precies de crux. Als we binnen dat paradigma blijven denken van wat ‘goed’ is en wat ‘fout’, of wat hoort en niet hoort, wat moet en niet moet, dan blijven we in de oordelende boodschappen hangen en zullen we elkaar niet zo makkelijk echt bereiken. Het creëert niet de beweging die we wel graag zouden willen.

En het kan ook anders. Soms mag ik een prachtige teamdag begeleiden. Zoals vorige week in een zorgteam, waarbij binnen dat team echt een stap is gemaakt in meer open en helder zijn over wat er onder de oppervlakte leeft op een manier die vertrouwen stimuleert. Daarmee ontstond een hoopvolle en bevrijdende beweging.

Een zorgvuldig begeleidt vervolg zou daar dan een stevig grid kunnen leggen. Een structuur als bodem waarop zij zelf verder kunnen bouwen om in de toekomst anders met spannende situaties om te kunnen gaan. Waarbij de nieuwe manier om zich uit te spreken juist de zorg voor elkaar en de sfeer op het werk zal ondersteunen.

Op dag 1 ontstond al veel inzicht in wat er gebeurde en daardoor kwam er ook meer uitzicht op hoe men er anders mee om kon gaan. Nieuwe mogelijkheden die men voorheen niet kon zien.

Voor mij was dat een ervaring om te vieren! Je uitspreken in je team kan ook een prachtige groei teweeg brengen.

Je uitspreken in je team