krachtig en sensitief als voelende wezens in een turbulente omgevingfragile

Heb je altijd al de indruk gehad dat je meer kunt voelen en extra gevoelig bent voor prikkels van buitenaf, dan andere mensen in je omgeving? Daar kan een goede reden voor zijn. Bekijk onderstaande vragen, en jouw antwoord daarop.

  1. Ben je meer bewust van subtiele verschuivingen of veranderingen in je omgeving?
  2. Kun je het leven in deze wereld soms als een kwelling ervaren?
  3. Zijn schoonheid en zorgvuldigheid super voeding voor je ziel?
  4. Heb jij de neiging om je omstandigheden steeds zorgvuldig aan te passen om tegemoet te komen aan wat je ( emotionele) lichaam nodig heeft?
  5. Ervaar je de wereld als te snel, te veel lawaai, te rommelig, te schel?

20% van onze zoogdierenpopulatie is extra of hoog sensitief. Bij mensen betekent dat vooral, gevoelig voor prikkels van buitenaf; geluiden lijken harder, kleuren feller, licht scheller en aanraking  steviger. Je bent sneller van slag en het kost vooral extra alertheid en moeite om in emotionele balans te blijven, want je kunt onverwacht weer in een staat van stress, schrik of zelfs esthetische gevoeligheid (het doet bijna pijn als dingen niet aan jouw standaard van schoonheid, balans en expressie raken) aanlanden.

 

Je superfijne afstemming met het zenuwstelsel vieren

 Hoe kunnen we ervan gaan genieten, in plaats van er last van hebben?

Wanneer je gpaardebloemevoeligheid als een last ervaart dan ervaar je waarschijnlijk ook dat je afhankelijk bent van wat er gebeurt in de uiterlijke omgeving, klopt dat? Terwijl je toch liever onafhankelijk en vrij zou zijn om te kiezen waar je heen gaat.

Er is een manier om tegelijkertijd sensitief en onafhankelijk te zijn. Zodat het maken van extreme keuzes die ons misschien uitsluiten van de dagelijkse omgeving, niet nodig is. Een manier om beiden te zijn: gevoelig èn krachtig onafhankelijk.

Wanneer we ons richten op controle willen krijgen over de omgeving om schrik of teveel spanning te voorkomen, lijkt dat een overlevingsstrategie waarbij we geen keuze hebben; dat doen we niet uit vrije wil, nee, we denken de prikkels te moeten buitensluiten om innerlijke rust te verkrijgen. Een strategie die ons helpt om de zo belangrijke rustmomenten en rustplekken te creëren in het leven. Minstens de helft van de mensheid heeft dat overigens wel nodig, een plek om zich regelmatig terug te trekken om de batterij weer op te laden.

 

Oude pijn helen

 Er is een manier om zorg te dragen voor het gevoelige lichaam in de –voor jou- lawaaierige en snelle omgeving, terwijl je toch in contact bent met jezelf en anderen.

De allereerste en meest belangrijke vraag om je die richting op te helpen is de vraag of je aankomst in deze wereld als nieuwgeboren kind misschien traumatisch was? Was de chaos, de wanorde, de verschrikking, de pijn die het kind heeft ervaren misschien meer dan het (ver)dragen kon?

Ben je wel eens terug gegaan in de tijd naar deze jongere versie van jezelf, om dit kind, alsnog de aandacht, bescherming, focus, liefde en zorg te geven die het ontbeerde? Een Empathie Reis kan voor hoog gevoelige mensen zeer ondersteunend zijn om meerdere keren te doen, misschien wel vele keren. Ten behoeve van dat in het verleden overweldigde kind, maar ook om de pijnlijke ervaringen van kort geleden nog te helen.

 

Hoe werkt het   

 paardebloempluisDe in het verleden opgedane ervaring waar het kind hulpeloos en ‘bevroren’ was, kun je zien als een in de cellen opgeslagen last. Bevroren stukjes in het zenuwstelsel. Ook de ervaringen waar het kind niet werd gezien, verzorgd, genegeerd, gepest of zelfs maar ‘gewoon’ uitgelachen om zijn gevoeligheid, kunnen maken dat de volwassen persoon  in de huidige wereld met zijn vele prikkels steeds opnieuw het kindtrauma herbeleefd en de gevoeligheid dieper in doet slijten.

In een Empathie Reis geven we specifieke warmte en empathie voor de oorspronkelijke ervaring van shock of stress, en specifieke warmte en empathie voor het kind dat een negatieve reactie ipv een zorgzame reactie heeft ontvangen op zijn gevoeligheid.

Deze ervaringen, van met terugwerkende kracht zorgzaam en liefdevol de eigen pijn te ontmoeten, zullen het belaagde of beschadigde zenuwstelsel van jou als HSP’er voeden en herstellen. De bevroren delen kunnen ontladen, en daarmee zul je ook meer en meer aan een veilige (ver-)binding met jezelf bijdragen.

Het vermogen om innerlijke veilige plekken te creëren, zal de noodzaak om fysiek uit prikkelende situaties terug te willen trekken of deze te mijden, verminderen.

Dan pas kunnen we echt onafhankelijk met onze sensitiviteit in de wereld zijn;

 krachtig en sensitief als voelende wezens in een turbulente omgeving

 

Zelf ervaren

Wil je graag meer leren over hoe je empathie kunt gebruiken ter ondersteuning en versterking van jezelf? Dat kan op verschillende manieren:

  • van 27 aug-3 sept vind Explore! Thuiskomen Een vakantieweek in Portugal helemaal in het teken van liefdevolle aandacht voor jezelf
  • Wanneer je graag direct de kern wilt aanpakken in een 1 op 1 coaching kun je een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek
  • Wil je de basis beginselen leren over eerlijk uiten en empathisch luisteren; op 19sept. start de basiscursus van 5 avonden. Dit keer onder de vlag van het Nivon in Arnhem

Dit artikel hier downloaden staat vrij Hooggevoelig, sterk en vrij voelen met empathie

Hooggevoelig, sterk en vrij met empathie