Waar kun je heen als je systeem in de war raakt of overbelast door teveel prikkels die je hebt opgenomen? Wat kun je doen als je merkt dat je lontje alsmaar korter wordt?

Persoonlijk is mijn eerste innerlijke reactie steevast: ‘dit wil ik niet, wegwezen’. Ik wil dan weg van de plek met prikkels. En vooral ook weg van dat onaangename gevoel in mijn lichaam.  Weg van de gierende adrenaline, de kramp in mijn hart, de verstijvende spieren. En wèg van de verwarring in mijn hoofd.  Het lichaam schreeuwt eigenlijk, hoe onzichtbaar misschien ook. Het schreeuwt enerzijds om rust en anderzijds om alle storm er uit te kunnen laten komen, er expressie aan te geven. Het verlangen naar het kunnen uiten en óók om met rust gelaten te worden. Alles door elkaar en geen leidraad te vinden soms, vooral frustratie dan. Wat kun je doen?

Wat we er vaak mee doen is: vasthouden. Te lang vasthouden, niet reageren, oppotten. Met als resultaat dat het op een onverwacht moment er meer explosief uitkomt dan we zouden willen. Of ook:  te lang vasthouden met als resultaat dat het naar binnen slaat. In onze cellen opgeslagen wordt en ons gezon20120111-zin-van-het-leven-1de systeem vervuild, ziek of moe maakt. Wat kun je doen?

Het lichaam wil eigenlijk ontladen. Zoals herten op een veilige plek gaan staan uittrillen nadat ze zijn opgeschrikt en weggerend van iets. Zij willen alle, in dat ene moment van schrik opgedane adrenaline, er weer uit laten stromen uit hun systeem. Ze trillen en beven zichzelf weer schoon. Het houd hun systeem wakker en vrij. En maakt dat ze korte tijd daarna weer ontspannen aanwezig kunnen zijn.

Ons lichaam is ook zo wijs, ons systeem ingenieus. Dat verwondert me nog vaak: als ik erbij stil sta dan verteld het me precies wat ik nodig heb. Als we er naar leren luisteren en de taal begrijpen. Onze oordelen begrijpen, onze pijnen begrijpen, onze kramp begrijpen en laten spreken.

Sta jezelf toe, gun jezelf die ervaring. Leer luisteren, leer ontladen en leer jezelf van positieve energie te voorzien. Het leven gaat over toestaan en vrijmaken naar mijn idee.

 

Eerste hulp bij overbelasting
Getagd op: