De derde maandag in Januari.

Dat kennen we misschien inmiddels als Blue Monday. Deze dag blijkt uit metingen en cijfers als de meest depressieve dag van het jaar. Een periode in het jaar waarin veel mensen worstelen met hun bestaan. Beïnvloedt door het weinige daglicht, vermoeiende of eenzame ‘feestdagen’ achter de rug hebben, pijnlijke familiezaken meemaken die niet op te lossen lijken en zich ook weer in het jaar dat voor hen ligt met pijn of grote levensvragen geconfronteerd zien. Als je dan al weinig warm gehoor vind voor je destructieve gedachten, dan is het ‘gemakkelijk’ om (verder) in depressieve gevoelens te verdwalen en geen uitweg meer te zien.

Januari, ook de maand waarin de meeste zelfdodingen plaatsvinden. Deze maandag sprong er een docent, voor de ogen van leerlingen en personeel van het dak van een school in den Bosch. Een wanhopige roep om aandacht en begrip. Hartverscheurend pijnlijk, schokkend, afgrijselijk.

Martin Luther King dag

Deze dag is ook Martin Luther Kingdag. Een dag om in de geest van MLK te bedenken dat het geen zin heeft om machtsvertoon met nog meer machtsvertoon te pareren, of geweld met nog meer geweld vanuit een oordelende gedachte over idee over rechtvaardigheid. Die rechtvaardigheid die zou betekenen dat ieder zijn verdiende loon krijgt en de schuldigen gestraft dienen te worden. Inmiddels weten we zo goed dat agressie slechts meer agressie oproept. De beste manier om geweld in je eigen kring te bestrijden is er geweldloosheid, begrip en aandacht tegenover te stellen. Zoals sommigen omschrijven: ‘Geweld smelt voor liefde als sneeuw voor de zon’.

Van daaruit wil ik van harte hieronder mijn Deense collega Pernille Plantener op facebook citeren en onderschrijven: Ook mijn deur staat open. Vind je weg, klop erop, en ik geef je mijn warme aandacht.

“My door is always open, the kettle is always on the hob and my sofa is always warm and a place of peace and non-judgement. Any of my friends who are needing to chat are welcome any evening. It’s no good suffering in silence. I have drinks in the fridge, tea and coffee in the cupboard and I will always be here… you are never not welcome!

Blue Monday is a name given to a day in January (typically the third Monday of the month) reported to be the most depressing day of the year. January is also the worst month for suicides. It’s always good to talk, but even better to listen.

Could at least one friend copy and repost (not share)? I’m trying to demonstrate that someone is always listening. This is for my dear friends (and even not-that-close-ones), I am listening. You are never alone.”

Geweldloosheid

Voor ieder van ons is het pad van geweldloosheid of met warme aandacht bij de ander te kunnen zijn te leren. De boeddhisten doen dat o.a. via teachings en meditatieoefeningen. Ghandi en Martin Luther King door zichzelf op te werpen als voorganger en spreekbuis. Marshall Rosenberg deed dit door een eenvoudig model voor communicatie te ontwerpen, Geweldloos Communiceren of Nonviolent Communication genaamd, wat tevens naar mijn ervaring een enorme spirituele diepte kan inhouden voor wie daarin wil duiken. En tegelijkertijd geeft het heel concreet handen en voeten aan hoe ik compassie in het dagelijks leven kan vormgeven. Hoe ik werkelijk kan luisteren naar mijzelf en naar de ander. Vaak mediteren we op compassie, voelen we compassie maar de laatste stap blijft achter. Compassie leven is in actie komen. Dat kan door dingen te doen en dat kan zeker ook via communicatie.

Compassie leven is te leren, warme aandacht is te leren, ook als we dat van huis uit niet hebben meegekregen. Voor mij een boodschap van hoop.

Dus:

Laten wij zacht zijn voor elkander, kind

-want, o de maatloze verlatenheden,

die over onze moegezworven leden

onder de sterren waaie’ in de oude wind…

(uit ‘Zwerversliefde’ van A. Roland Holst)

Blue monday en geweld