Be the change you want to see in the world (Ghandi)

Keuzestress, relatieverdriet, gezinsstress, conflicten op het werk, bijna burn-out…
Je kunt er zelf iets aan doen!

Toen ik mijn eerste training In Verbindende Communicatie volgde was dat een enorme eyeopener voor me; er rinkelden kwartjes als uit een winnende fruitautomaat en er gloorde hoop aan de horizon van mijn onoplosbaar lijkende relatieproblemen.

Daarbij dacht ik ook direct:

  1. Waarom leerden we dit niet vroeger al op school?
  2. Hier wil ik mijn werk van maken, want dit mag iederéén weten en kunnen.
Superenthousiast en Teleurgesteld

Toch duurde het nog een tijdje voordat ik een vervolg oppakte. Misschien herken jij er iets in? Dat beginnend enthousiasme tijdens de basistraining, eenmaal thuisgekomen ermee aan de slag, daarbij wisselende resultaten merken, waardoor je aanvankelijke enthousiasme langzaam wegebt? Het gaat een beetje onhandiger, is lastiger dan je dacht, wat weer een teleurstelling is. En dan de conclusie:  ‘zie-je-wel-het-werkt-niet’, de ultieme gedachte waarmee je jezelf voor de gek houd en in de oude manier terugvalt waar je dan eigenlijk óók weer ontevreden over bent.

Toch was je aanvankelijke enthousiasme er niet voor niets. Kun je je dat nog herinneren? Daar ligt namelijk een sleutel: wat was het precies wat je anders wilde doen?

Wil je het ècht wel anders?

Een wijze coach vroeg mij ooit: “wil je eigenlijk wel veranderen?” Daar schrok ik van en het zette me echt tot nadenken aan.

Het vraagt discipline, uithoudingsvermogen, heldere focus en moed om in je eentje een verandering in je menselijke systeem te krijgen, want meestal gaat dat over aangeleerde patronen veranderen en dat vraagt tijd. Patronen kunnen hardnekkig zijn, want die paden heb je jarenlang gelopen. Vaak zijn ze ontstaan in je jeugd door ervaringen van tekort; kleine of grotere trauma’s, waarop we een specifieke reactie hebben geprogrammeerd in ons brein om er mee om te kunnen gaan. En ja, dit geldt voor ieder mens, ook als je denkt: ‘er was niets mis met mijn jeugd’, heb je als kind nog steeds manieren van reageren geïntegreerd, die later als een ongewenst patroon of blinde vlek kunnen opduiken in situaties waarin je uitgedaagd wordt.

Kies voor wat je ten diepste wil

Door te kiezen om je verder te verdiepen maak je een bewuste keuze om je voorkeursmanieren eens goed te bekijken en waar mogelijk te veranderen. Daarmee zelf de verandering te zijn die je in de wereld om je heen (ook) graag wilt zien. En dat heeft invloed op de mensen om je heen.

Het kan zo ondersteunend zijn om dit met gelijkgestemden te doen voor een periode. Een tijdelijke peergroup waar je aansluiting mee hebt, zodat je kunt delen over je missers en successen, samen kunt oefenen, relativeren en inspireren.

Join up, find peers

Ik bied samen met collega Hester Macrander een jaartraject met 2daagse thematrainingen aan. Delen en leren met buddy‘s en in een groep. Je kunt een keuze maken uit de thema’s die bij je aansluiten, maar ook voor het jaartraject in zijn geheel gaan. Alle thema’s hebben hun specifieke waarde en helpen je steeds meer te integreren wat je wilt veranderen of accepteren in jezelf.

Cadeaus onderweg

Wat ga je merken:

  • Je vindt gemakkelijker de woorden die bij je passen en gaat je eigen verbindende ‘straattaal’ (streetgiraffe) ontwikkelen.
  • Je gaat de cruciale momenten makkelijker herkennen en moed ontwikkelen om jezelf in te brengen.
  • Je motivatie en vertrouwen zullen groeien.
  • Je gaat je valkuilen eerder herkennen en weten wat je daar anders kunt doen.
  • Je vindt handvatten om losser te komen van je patronen.
  • Je ontwikkelt meer ruimte en compassie voor jezelf en anderen.
  • Je kunt gemakkelijker verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en helder zien wat op jouw bord thuishoort en wat bij de ander ligt.
NU doen

Om aan dit traject mee te kunnen doen is het van belang dat je al ergens een basistraining hebt gedaan. Wanneer je dat nog niet hebt gedaan kan dat ook nog voor aanvang van het jaartraject bij ons. Er is nog plaats op 29-30 augustus.

Destijds kon ik zelf pas een besluit nemen toen ik besefte dat alle verdriet en pijn die ik tegenkwam in die relatie vooral te maken had met hoe ik er zèlf tegenaan keek en mee omging. En het besef: ik kan alleen maar mezelf veranderen, de ander kan ik niet veranderen.

Uiteindelijk gaf het me ruimte en vertrouwen ipv dat het nog meer op mijn bord legde. Ik voel mij nog steeds dankbaar voor dat besluit. Ik sta bewuster in het leven: wakker, autonoom, met compassie en in verbinding met wat er leeft in mijzelf en anderen. En dit vier ik van harte!

Verdieping in je persoonlijke ontwikkeling is tegelijkertijd

SOCIAL CHANGE

want jouw blik op de wereld verandert en daarmee ook wat je beweegt in anderen.
Ervaringen van deelnemers die je voor gingen

“Ik ben jullie zeer dankbaar voor dit traject en alles wat jullie mij al hebben geleerd. Er is nog niet eerder een leerschool geweest die mij zoveel inzicht en hulp heeft geboden als de bijeenkomsten die jullie hebben gecreëerd. Heel erg bedankt hier voor.”  Juuke S. Arnhem, januari 2019

“Vrijwel alles was behulpzaam / ondersteunend. Ik zie de trainingen als uitstapjes naar allerlei moeilijke situaties, waar het verbindend communiceren steeds weer uitdagingen brengt. Zoals het ontwapenen van jezelf, win-win situaties, schrikreacties. “ N. R. Arnhem, april 2019

Be the change you want to see